030-2286049
1695822344881

Belangrijke zaken om rekening mee te houden bij een taxatie van een appartement

Bij het taxeren van een appartement zijn er enkele specifieke aspecten om rekening mee te houden. Hier zijn enkele belangrijke zaken:

–      De verdieping waarop het appartement zich bevindt en het uitzicht kunnen een verschil maken. Appartementen met een mooi uitzicht hebben vaak een hogere waarde.

–      Een lift kan de aantrekkelijkheid vergroten, vooral voor oudere kopers. Appartementen op hogere verdiepingen zonder lift kunnen minder waard zijn.

–      De beschikbaarheid van parkeergelegenheid kan de waarde beïnvloeden. Een eigen parkeerplaats of een plek in een ondergelegen parkeergarage is een pluspunt. Zeker in binnenstedelijke locaties.

–      De algehele conditie van het appartementencomplex is belangrijk. Op het moment dat de VvE bijvoorbeeld al maatregelen voor verduurzaming heeft doorgevoerd, heeft dat ook zijn uitwerking op de appartementen binnen het complex. En dus op de waarde.

–      De Vereniging van Eigenaren (VvE) speelt een grote rol. Een goed functionerende VvE biedt de eigenaar van een appartement meer zekerheid over het goede onderhoud en onderlinge afspraken tussen bewoners. Hoge servicekosten of een problematische VvE kunnen daarentegen negatieve effecten hebben.

Als de VvE professioneel wordt beheerd, biedt dat vaak ook extra garantie dat alles goed georganiseerd is.

–      De aanwezigheid van een Meer Jaren Onderhouds Plan (MJOP) is verplicht bij VvE. Toch komen we in de praktijk nog regelmatig tegen dat met name kleinere VvE’s een dergelijk plan niet hebben. Dat maakt het ongewisser wat er de komende jaren op je af kan komen als onderhoud voor appartementseigenaren.

–      Slapende VvE’s komen ook voor. Waarbij er eigenlijk geen overleg is tussen de appartementseigenaren binnen de VvE. Er ook geen jaarlijkse vergaderingen plaatsvinden en geen jaarrekening wordt opgesteld. Waarbij ook onduidelijk is of de servicekosten afdoende zijn voor het onderhoud van het complex. Dit geeft ook meer onzekerheid.

–      Sommige VvE’s zijn een inhaalslag aan het maken om achterstallig onderhoud weg te werken. Dit kan leiden tot hogere servicekosten dan gebruikelijk of tot het betalen van eenmalige extra bijdrages door de leden van de VvE.

Het is belangrijk om een ervaren taxateur in te schakelen die bekend is met de specifieke kenmerken van appartementen. Zij kunnen een nauwkeurige en objectieve taxatie uitvoeren, rekening houdend met al deze belangrijke factoren.